چین ، سرزمین اژدها

«خیلی‌ها از من پرسن چرا چین؟ اما باید بگم هنگامی که وارد چین ‌شدم تاریخ، فرهنگ و هنر در آن غوغا می‌کرد. جاهایی مثل شهر ممنوعه حسِ ترس و سکون را به من داد اما به جاهای هیجان انگیزی هم سری زدم؛ آن قدر به من خوش گذشت که برای دیدن تمام مکان‌های دیدنی چین از شانگهای گرفته تا پکن وقت کم آوردم.»
این بخشی از گفته مسافر ایرانی است که به چین سفر کرده، پس برای دیدنی‌های چین با ما همراه شوید و نفر بعدی شما باشید که از فعالیت‌های تفریحی‌تان در چین برای ما می‌گویید.

وقت گشت تاریخی و فرهنگی رسیده!

دیدنی های چین

شانگهای

◊ دیزنی‌لند
هیجان دوست دارید و دنبال جایی هستید که می‌خواهید انرژی‌ِتان را تخیله کنید؟ بهترین پیشنهادی که ما به شما داریم رفتن به دیزنی‌لند است. شاید به اسم کودک‌تان به دیزی لند بروید اما مطمئنا به کام شما هم می‌شود. تمام شخصیت‌های کارتونی از سفید برفی گرفته تا جک گنجیشکه همه و همه هستند تا لبخند به لب شما بیاورند.
دیزنی‌لند فقط به دیدن کارتون‌های محبوب‌تان خلاصه نمی‌شود. اگر دوست داشته‌اید سوار موتور Tron شوید اینجا شانس با شما همراه بوده، این ترن هوایی هرچند که آدرنالین خون‌تان را بالا می‌برد اما ترس را به دل‌تان راه می‌دهد؛ این اصطلاحی که می‌گویند: « دلم هری ریخت.» مصداق همین جاست.

دیزنی‌لند شانگهای
دیزنی‌لند کوچک و بزرگ ندارد.

دنبال چالش هستید؛ چیزی شبیه رفتینگ را امتحان کنید. در روستاهای جنگلی شانگهای چرخی بزنید و در هوای تاریک که چشم، چشم را نمی‌بیند به هر سو بروید. سورپرایزهایی در این مسیر جنگلی منتظر شما هستند؛ مثلا شاید با تمساحی رو به رو شوید پس تا می‌توانید جیغ بکشید.
شاید شما شخصیت کارتونی پیتر پن را نشناسید اما پیتر منتظر کودک‌تان است تا تجربه‌ی متفاوتی از پرواز را برای کودک‌تان رقم بزند. اینجا به گونه‌ای طراحی شده که از صخره‌ها بالا می‌روید و ناگهان طوفانی به پا می‌شود و شما حس می‌کنید در طوفان گیر افتاده‌اید. اما همه چیز به اینجا ختم نمی‌شود کشتی کاپیتان هوک منتظرتان است.

پیتر پن
از نزدیک پیتر پن را ببینید.

دیزنی‌لند به این‌ها خلاصه نمی‌شود؛ بخش کوچکی از دیزنی‌لند شانگهای را برای‌تان گفتیم؛ اما سرزمین دیزنی خودش دنیایی است که بدون شک یک روز از وقت‌تان را می‌گیرد. مطمئن باشید آنقدر هیجان و شادی به سراغ‌تان می‌آید که شاید روزهای بعدی هم گذرتان به دیزنی‌لند بخورد.
دنیای قصه‌ها هر روز از ساعت 10 صبح باز است؛ اگر امکانش بود تعطیلات و آخر هفته‌ها به سراغش نروید چون خیلی شلوغ است.
◊ باغ یو (Yu)
روحیه لطیفی دارید و دنبال تاریخ مردم چین هستید مقصد بعدی‌تان در شانگهای باغ یو است؛ اما قبل از دیدن باغ یو سری به بازارچه محلی‌اش (Yuyuan) بزنید. چیزهای جالبی از صنایع دستی چینی را اینجا خواهید یافت؛ فقط چانه‌زنی برای خرید را فراموش نکنید.
اگر بخواهم بازار چینی نزدیک باغ را توصیف کنم باید بگویم؛ ساختاری شبیه خانه‌های قدیمی دارد که شما فقط و فقط در سریال‌های چینی دیده‌اید.
اما باغ یو! از درون بازارچه راهی برای ورود به باغ وجود دارد؛ پس از مردم محلی کمک بگیرید تا به باغ یو برسید.
پشت ساخت این باغ حکایت غم‌انگیزی قرار گرفته؛ در زمان‌های گذشته تنها اشراف چینی بودند که توانایی تحصیل داشتند؛ خانواده یوندوان به دلیل فقر به سختی توانستند فرزندشان را به مدرسه بفرستند. پان آنقدر در مدرسه تلاش کرد که توانست از افسران معروف سلسله مینگ شودپس از آن تصمیم گرفت باغی برای خانواده‌اش درست کند که به باغ یو معروف است. «یو» در چینی به معنی راضی کردن است. اما پدر پان هرگز نتوانست این باغ را ببیند.
درون باغ به فضای سبز صخره‌ای برمی‌خورید که به باغ صخره‌ای بزرگ مشهور است. اگر بالای این فضای سنگی قرار بگیرید، می‌توانید نمای بالای باغ را تماشا کنید؛ اینجا درست جایی است که عکس یادگاری‌‌تان خوب می‌شود. 
 اما قبل از رفتن به بالای باغ دست نگه دارید! تالار کوئیژو (CuiXiu) منتظر شماست؛ درختان کهنسال و گل‌های زیبایی را در یو خواهید دید که شاید مثل‌اش را هیچ جایی پیدا نکنید.

باغ یو چین
دیدن باغ یو را از دست ندهید.

اصل مطلب در باغ یو شاید سنگ نفیس یشم باشد. اینجا با خودتان عود همراه داشته باشید، حتما می‌پرسید چرا؟ چون اگر عودی در یکی از این سوراخ‌ها روشن کنید از تمام سوراخ‌های دیگر دود بیرون می‌آید.  این صخره 3 متر ارتفاع و 72 سوراخ دارد.
در باغ یو فقط به دنبال سنگ‌ها و صخره‌های تراشیده شده نباشید به جزئیات بیشتر توجه کنید؛ مجسمه‌های کوچکی را خواهید دید که برای ساختش مدت‌ها زمان لازم است.
فکر کنم بعد از دیدن باغ حسابی گرسنه شدید، پس از باغ بیرون بیایید و به سراغ رستوران‌ها و چایخانه‌های اطراف بروید. حتما چای چینی را امتحان کنید، طعم خوبی دارد.
بهترین زمان برای دیدن این باغ فصل بهار است چون گل‌ها شکوفه می‌دهند و دنیای رنگی رنگی پیش روی‌تان باز می‌شود.
برای بازدید از باغ یو می‌توانید خط 10 مترو شانگهای را سوار شوید و در ایستگاه Yuyuan یا Yu Garden پیاده شوید.
دیدن این باغ حدودا 3 ساعت زمان می‌برد؛ از ساعت 8:30 صبح تا 16:45 به باغ یو بروید. هزینه ورودی آن حدود 50یوآن است.
◊ معبد چنگ هوانگ (cheng huang)
شانگهای را باید شهر معبدها بدانیم، هر گوشه از شهر پر است از معابدی که چشم‌تان را خیره می‌کند. افسانه‌های زیادی درباره این معبد وجود دارد که یک یا چند اسطوره و نگهبان در شهر وجود دارد تا از معبد و شهر شانگهای حفاظت کنند.
در چنگ هوانگ مراسم مختلف مذهبی برگزار می‌شود اما از معروف‌ترین مراسم چینی‌ها رسم «سان زون» است؛ روزی که خدایان چنگ هوانگ به بررسی مردم می‌پردازند. در این روز مردم دور هم جمع شده و عود روشن می‌کنند؛ درست در همین زمان مغازه‌های اطراف فانوس‌های قرمز رنگی را به آسمان می‌فرستند و به استقبال جشن می‌روند.

معبد چنگ هوانگ
شانگهای شهر معبدهاست.

این معبد فقط رنگ دارد و به گفته مردم شانگهای «اگر کسی این معبد را نبیند، نمی‌تواند بگویم رفتم شانگهای.»
شاید برای ما ایرانی‌ها که فرهنگ غنی داریم دیدن چنین جایی جذابیت نداشته باشد اما بد نیست در سفر به شانگهای با تاریخ مردم چین بیشتر آشنا شویم. وقتی وارد معبد می‌شوید مواظب باشید گم نشوید چون درونش سالن‌های متعددی قرار گرفته از کاخ خواب بگیرید تا سالن خدایان ستاره.
برای ما ایرانی‌ها قسمت هیجان انگیز خوراکی‌هایی است که اطراف معبد می‌فروشند؛ پیشنهاد می‌کنیم حتما چای با طعم‌های مختلف چینی را اینجا امتحان کنید.
از 8 صبح تا 16 می‌توانید به معبد بروید؛ در نزدیکی‌اش باغ یو قرار دارد، پس می‌توانید هردوی این دیدنی‌ها را در یک روز ببینید.
◊ بلوار باند
وقت آن رسیده با نماد معروف شانگهای آشنا شوید؛ کنار بلوار قدم بزنید و رودخانه هوانگ‌پو را هنگام غروب خورشید ببینید. نه تنها گردشگرانی مثل شما این صحنه را از دست نمی‌دهند بلکه خود چینی‌ها هم قدم زدن کنار رودخانه را دوست دارند. اما بلوار باند فقط به قدم زدن در کنار رودخانه خلاصه نمی‌شود چون این بلوار به بهترین نمایشگاه‌های معماری دنیا معروف است. ساختمان بانک‌های چین، هتل پیس و ساختمان گمرک همه و همه اینجا قرار دارند و از لحاظ معماری در یک خط قرار گرفته‌اند. شب به باند بروید چون چراغ‌های این ساختمان‌ها روشن می‌شود و فضای رمانتیکی را ایجاد می‌کنند.

بلوار باند
پیاده‌روی در بلوار باند را از دست ندهید.

کروز سواری در هوانگ پو هم عالمی دارد، شک نکنید و شب را برای این تفریح انتخاب کنید، دیدن دنیای رنگی در شانگهای شما را وسوسه می‌کند که تا صبح به این منظره نگاه کنید. هزینه استفاده از کروز برای هر نفر حدود 70 دلار است.

پکن

◊ منطقه هنر 798
در منطقه هنر روح‌تان شاد می‌شود، چه کسی فکرش را می‌کرد که نیروگاه قدیمی برق به جایی به این زیبایی تبدیل شود؛ که رنگ و هنر در آن موج می‌زند. این منطقه فقط برای هنردوستان نیست برای شمایی است که می‌خواهید جاهای متفاوتی را ببینید.
نکته‌ی جالب بعد از دیدن منطقه هنری 798 تضاد بین زمان گذشته و حال است. دیدن کارگرانی که یونیفرم سالیان پیش را پوشیده‌اند و شمایی که با لباس روز در خیابان‌ها قدم می‌زنید؛ همه‌ی این‌ها زیبایی منطقه هنر را دوچندان کرده است.
اگر بخواهید در این منطقه بگردید و عکس بگیرید کلی زمان لازم دارید اما به طور معمول 40 دقیقه گشت برای این منطقه کافی است.

موزه هنر پکن
زندگی در موزه هنر جریان دارد.

اطرافش شرکت‌های طراحی لباس، موسسات انتشاراتی، موسیقی و فیلم در اینجا شعبه دارند. اما منطقه 798 فقط به این موسسات خلاصه نمی‌شود از سراسر دنیا مثل فرانسه، ایتالیا، بلژیک گرفته تا ژاپن، کره جنوبی و تایوان همه فروشگاهی دارند تا کالای فرهنگی خود را عرضه کنند. نمایشگاه‌های مد هر سال در این منطقه برگزار می‌شود که طرفداران خاص خودش را دارد. به طور کل باید گفت دنیای مد را اینجا خواهید دید.
برای رسیدن به دنیای رنگی می‌توانید از اتوبوس‌های خط 401، 403، 420 و 418 به این مکان برسید. بازدید از این منطقه رایگان است اما برای دیدن گالری‌ها و نمایشگاه‌ها باید بلیت بپردازید.

 ◊ پارک بی های (Beihai)
اگر بگوییم دیدن پارک بی های در هر فصلی جذاب است دروغ نگفته‌ایم، اگر در بهار به چین رفتید با وجود گل‌های تازه شکوفه زده‌ زندگی را حس خواهید کرد.
اما من پیشنهاد می‌کنم زمستان به این پارک بیایید چون سطح آب دریاچه یخ زده و شما می‌توانید اسکی کنید؛ چی بهتر از این؟

پارک بی های
تفریح در این پارک را از دست ندهید.

در بی‌های قایق‌سواری، دوچرخه‌سواری و ورزش‌های سبک را می‌توانید امتحان کنید؛ این پارک فکر همه را کرده؛ از بچه تا جوان و پیر در این پارک سرگرمی‌هایی دارند تا حوصله‌شان سر نرود.
اما بی های قدمت تاریخی هم دارد چون فراز و نشیب 5 خاندان پادشاهی را به خود دیده. این پارک پر است از  عمارت‌ها، معبدها و مجسمه‌های تاریخی؛ پس تا  دیر نشده دیدن بی های را در برنامه‌تان قرار دهید.
اواسط فروردین تا اواسط آبان ساعت بازدید 6:30 دقیقه صبح تا 21 است و اواسط آبان تا اوایل فروردین 6:30 تا 20.

◊ کاخ تابستانی (Summer Palace)
با یک تیر دو نشان بزنید؛ هم تفریح کنید، هم تاریخ چین را از نزدیک ببینید. اکثر مردم برای اینکه خوب همه‌ی اطراف کاخ را ببینند از ساختمان‌گرفته تا آبراهه‌های کاخ تابستانی پیاده این مسیر را طی می‌کنند که تقریبا نصف روز از وقت‌شان را می‌گیرد؛ اما گزینه دیگری هم هست استفاده از قایق.
اگر به دیدن نمایش‌های سنتی علاقه مندید درون سالن اصلی کاخ بنشینید و با آداب و رسوم چینی آشنا شوید. باز هم دل‌تان گشت و گذار می‌خواهد؟! به مغازه‌های اطراف سر بزنید و سوغات چینی برای خودتان کادو بگیرید.

کاخ تابستانی پکن
مهد تمدن همین جاست.

وقت آن رسیده کمی در زیر درختان بنشینید و استراحت کنید؛ از مغازه‌های اطراف چای بخرید تا خستگی‌تان در برود؛ راستی از آرامش و سکوت در کاخ تابستانی استفاده کنید، شاید جای دیگری این آرامش نصیب‌تان نشود.
بهترین زمان برای دیدن این کاخ تابستان است چون در زمستان سطح رودخانه یخ می‌زند و دیگر از قایق خبری نیست.
 شهر ممنوعه
شهر ممنوعه ترجمه‌ی لغت «جیزینگ چنگ» است که به آن شهر با شکوه هم می‌گفتند؛ علاقه‌ی امپراطوران به ستاره‌شناسی باعث شد که شهر ممنوعه را با اسم جیزینگ چنگ بشناسند؛ این کلمه به معنی ستاره قطبی است. هرچند که امروزه نامش تغییر کرده و همه  آن را به « گوگونگ»  می‌شناسند.
وقتی به شهر ممنوعه وارد می‌شوید تصورش را نخواهید کرد که همچین جایی با این عظمت در پکن وجود داشته باشد. شهر ممنوعه دیدنی‌های بسیاری دارد اما معروف‌ترین بخش کاخ موزه است که دیواری ده متری با خندقی با عرض 52 متر را دارد. بنای شهر ممنوعه از چوب ساخته شده که هنوز هم با گذشت زمان زیبایی خود را حفظ کرده.
پانصد سال پیش هیچ کس اجازه ورود به شهر ممنوعه را نداشت چون مخصوص امپراطوران آن دوره بود.
هر طرف از این دیوار عریض نگهبانانی قرار داشت که مسئول محافظت از قصر بودند به طوری که هیچ جنبنده‌ای بدون هماهنگی نمی‌توانست وارد این شهر شود.
در کل شهر ممنوعه دو بخش دارد: بخش درونی و بخش بیرونی؛ بخش بیرونی در جنوب شهر ممنوعه  قرار دارد که برای برگزاری مراسم رسمی و تشریفات مورد استفاده قرار گرفته. بخش شمالی محل اقامت امپراطوران بود که به قصر سیاه هم معروف است.

شهر ممنوعه پکن
از سکوت شهر نترسید!

همه‌ی این‌ها را گفتیم تا ورودتان از دروازه جنوبی باشد به محض داخل شدن تالارهایی با اسم تالار مرکزی، تالار عالی و تالار مراقبت رو به روی‌تان قرار می‌گیرد که تمام پله‌هایش از سنگ مرمر ساخته شده که جلال و شکوه در آن بیداد می‌کند.
با اینکه شهر ممنوعه حسِ ترس و سکون را به شما القا می‌کند اما نمی‌توان از باغ‌هایی که در سه طرف قصر قرار دارد، چشم پوشی کرد.
هر گوشه از قصر رنگ‌هایی به چشم‌تان می‌خورد که هرکدام نمادی دارند. مثلا رنگ زرد، رنگ امپراطوری است و رنگ قرمز نشانه‌ی شادی.
این چند نکته را قبل از وارد شدن به شهر ممنوع رعایت کنید چون چینی‌ها به شدت با این موارد برخورد می‌کنند:
* سیگار نکشید.
از کشیدن نقاشی بر روی دیوارها خودداری کنید چون جرم محسوب می‌شود.
ورود حیوانات به داخل قصر مجاز نیست.
عکاسی فقط برای مصارف شخصی مجاز است؛ اما عموما در تالارها اجازه عکسبرداری ندارید.
◊ دیوار چین
دیوار بزرگ چین بلند‌ترین و طولانی‌ترین دیواری است که در چین خواهید دید. این دیوار برای امنیت مردم در برابر مغول‌ها ساخته شد. امروزه چینی‌ها با افتخار از روی دیوار عبور می‌کنند.

دیوار چین
شاید مسیرش طولانی باشد اما ارزشش را دارد.

دیوار شکلی شبیه مارپیچ دارد که هر گوشه از آن برای عکاسی بسیار مناسب است. همین طور که به مسیرتان ادامه می‌دهید به جایی می‌رسید که بر روی دیوار قفل‌هایی قرار دارد تعجب نکنید اینجا مخصوص همسران عاشق پیشه است، که نام‌شان را روی قفل‌ها نوشته و برای پایداری عشق‌شان آن را به دیوار می‌زنند.
چینی‌ها در این باره داستان غم‌انگیزی دارند؛ خیلی از کسانی که در هنگام ساخت دیوار می‌مردند جسدشان لای دیوار باقی می‌ماند؛ اگر به انتهای قسمت شرقی این دیوار بروید معبدی را می‌بینید که برای «مون جیان نو» ساخته شده؛ مون جیان دختری است که با یکی از مردان دهکده‌اش ازدواج کرد اما درست چند روز بعد از ازدواجش، همسرش را برای ساخت دیوار چین بُردند، روزها گذشت و مون جیان که دل نگران همسرش بود تصمیم می‌گیرد خودش به محل ساخت دیوار سری بزند اما همسرش را نیافت؛ مون جیان با شنیدن خبر اینکه جسد شوهرش لای دیوار قرار گرفته بسیار غمگین شد، روزها و شب‌ها کنار دیوار نشست و گریه کرد تا اینکه شبی صدای مهیبی شنید دیوار شکافته شد و جسد همسرش را شناخت. مون جیان خودش را روی جسد همسرش انداخت و دیگر بیرون نیامد. این حکایت در میان مردم چین بر روی دیوار بسیار شنیده می‌شود؛ اگر چینی بلد نیستید نگران نباشید داستانش را ما برای شما تعریف کردیم.

جاهای دیدنی چین
در نقشه‌ی زیر مکان‌های دیدنی چین را مشخص کرده‌ایم. کافی‌ست که روی هر آیکون‌ کلیک کنید تا اطلاعات و عکس‌های مرتبط با آن را ببینید.